Cold storage: rendement én impact
Grote vraag
‘De laatste jaren zijn we gevarieerder gaan eten, de vraag naar biologisch en plantaardig voedsel neemt toe. Denk aan bloemkoolrijst, pizzabodems van broccoli en vegaburgers. Dit zijn vaak bederfelijke producten die goed gekoeld bewaard moeten worden. Ook gaan we nu nog naar de supermarkt en als we bestellen, wordt het vaak uit het schap gehaald, in een doosje gestopt en thuis bezorgd. Op enig moment zullen bestellingen rechtstreeks vanuit het distributiecentrum naar huis worden vervoerd. Allerlei ontwikkelingen waardoor de vraag naar goede, grote en efficiënte koelfaciliteiten, waar producenten en distributeurs hun voedsel kunnen opslaan, alleen maar toeneemt.’
Impact
‘Bij de opslag gaat het dus vaak om bederfelijke producten. Hoe beter die gekoeld worden en blijven, hoe minder voedsel er verloren gaat in de distributieketen. Daarom ontwikkelen we samen met UBS Asset Management vooral nieuwe, moderne koelingsgebouwen die het voedsel op de juiste manier kunnen bewaren en zo de houdbaarheid ervan kunnen verlengen. We doen dit op locaties die goed bereikbaar zijn vanuit veel verschillende plekken. Zo kunnen we vanuit de private kant echt impact maken.’
Minder voedselverspilling en tot 50% energiezuiniger
‘Voedselverspilling is een groot probleem in de huidige voedselketen. Wereldwijd gaat 30% van het voedsel verloren, wat leidt tot onnodige extra uitstoot van broeikasgassen. Een belangrijke oorzaak is gebrekkige koeling tijdens de opslag. Door betere, stabielere en meer gerichte koeling van producten kan voedselverspilling dus worden teruggebracht. Dat is belangrijk op zichzelf, maar heeft ook een positief klimaateffect. Er is minder verspilling, dus minder uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast wordt er bespaard op de 20% van het vers watergebruik dat in Amerika wordt gebruikt voor de productie van voedsel - dat vervolgens verloren gaat ergens in de keten. Het is een feit dat cold storage faciliteiten veel energie verbruiken, maar nieuwe cold storage-faciliteiten zijn tot wel 50% energiezuiniger dan de oude gebouwen en verbruiken bovendien minder water. Maar hoe toon je dit allemaal aan? We zijn aan het nadenken hoe we dit zo concreet mogelijk kunnen meten.’
Sociaaleconomisch voordeel
‘Een ander ESG-aspect waaraan we kunnen bijdragen, is het sociaaleconomische element. In Zuid-Amerika wordt bijvoorbeeld veel voedsel geproduceerd, waar te weinig afzetmarkt voor is en dus wordt geëxporteerd naar Noord-Amerika. Ook in die keten heb je op verschillende plekken koeling nodig. Omdat die landen hierdoor voor een grotere markt kunnen produceren, worden de mensen rijker of minder arm. Ook draagt een efficiënte voedselketen bij aan de betaalbaarheid van voedsel. Maar hoe kun je dat aantonen? Eerlijk gezegd heb ik daar nu ook geen antwoord op.’
Goede verwachtingen
‘De belegging is financieel aantrekkelijk en dat is bij ons ook nog altijd een belangrijke leidraad. Omdat er veel vraag is, kunnen we goede huren vragen. Door de veranderende eetpatronen verwachten we bovendien dat die vraag alleen maar toeneemt en we de gebouwen op enig moment weer kunnen doorverkopen. We zijn nog relatief kort bezig, maar als deze strategie succesvol is – en ik heb er goede verwachtingen van – dan kan ik me voorstellen dat we gaan uitbreiden binnen de huidige strategie. Dan bouwen we meer nieuwe cold storage-gebouwen of knappen we oude op tot moderne standaarden. En daarmee nog meer impact maken.’
Artikel delen of printen
klik op het icoon