
Drie hoeraatjes voor de nieuwe pensioenregeling
In deze blog leg ik uit hoe de nieuwe regeling zorgt voor: 1) een pensioen dat beter aansluit bij iemands levensfase, 2) een logischere koppeling aan de economie en 3) minder kans op verlaging.
Maatwerk voor jong en oud
In het huidige systeem krijgt iedereen elk jaar dezelfde verhoging of verlaging van het pensioen, ongeacht leeftijd. Terwijl jongeren meer risico kunnen nemen, omdat ze nog lang premie blijven inleggen en tegenvallers onderweg kunnen herstellen. En ouderen juist behoefte hebben aan zekerheid, omdat ze nu leven van hun pensioen.
De nieuwe regeling biedt ruimte om beter aan te sluiten bij de levensfase. Per leeftijdsgroep kunnen we kiezen hoeveel risico past, met het bijbehorende verwachte rendement. Dit maakt het mogelijk om voor álle groepen een passend risico te nemen.
Meebewegen met de economie
Op dit moment bewegen pensioenen niet altijd logisch mee met de economie. In de afgelopen jaren zagen we dat, ondanks goede rendementen, de pensioenen niet konden worden verhoogd. Dit kwam doordat er tegelijkertijd sprake was van een dalende rente, of een stijgende levensverwachting. Dat leidt tot onbegrip, een gevoel van oneerlijkheid en frustraties, met name bij de groep gepensioneerden.
De nieuwe regeling zorgt voor een directere en logischere koppeling aan de economie. De gepensioneerden worden beschermd tegen de effecten van rente en levensverwachting en zien hun pensioen stijgen als de rendementen positief zijn.
Minder kans op verlagingen
In de media wordt vaak gezegd dat we van een vaste naar een variabele uitkering gaan en de nieuwe regeling minder zekerheid biedt, maar dat is niet het geval. De huidige regeling biedt weliswaar juridische zekerheid, maar geen echte, materiële zekerheid. Soms wordt de suggestie gewekt dat de huidige pensioenen gegarandeerd zijn, maar de kans op verlaging is reëel en zelfs relatief groot. Dit werd tot nu toe voorkomen door in crisissituaties naar de politiek te kijken om de regels aan te passen, maar dat is geen duurzame oplossing.
In de nieuwe regeling verandert dit. Waar nu de kans op verlaging ongeveer 20% is, daalt die straks naar minder dan 1%. De solidariteitsreserve speelt hierin een belangrijke rol. Dit vangnet zorgt ervoor dat we risico’s kunnen nemen voor een goed rendement, terwijl de kans op verlaging sterk afneemt. Het pensioen wordt nog steeds niet 100% gegarandeerd, want volledige zekerheid zou betekenen dat de koopkracht uit het zicht raakt. Maar het pensioen wordt straks voor de gepensioneerden wél een stuk zekerder dan nu.
Conclusie
De nieuwe pensioenregeling biedt grote verbeteringen. Alle deelnemersgroepen krijgen een pensioen dat beter aansluit bij hun levensfase. Jongeren krijgen een hoger verwacht rendement tegen aanvaardbare risico’s, gepensioneerden krijgen een beter uitzicht op koopkrachtbehoud met minder risico op een verlaging. Waar de huidige regeling one-size-fits-all is, kunnen we nu maatwerk leveren. Dit maakt ons mooie pensioenstelsel toekomstbestendiger.

Artikel delen of printen
klik op het icoon