• 28 apr 2025
  • Blog
  • Pensioen
Deelnemersperspectief.2

Het deelnemersperspectief als basis voor een sterke pensioenregeling

Samen met onze klanten zijn we ervan overtuigd dat een goede pensioenregeling niet alleen technisch sterk is, maar ook aansluit bij de wensen van de deelnemers.
Marion Beekmans

Marion Beekmans

Adviseur Productstrategie

Door hun stem vanaf het begin mee te nemen, zorgen we voor een pensioenregeling waarin zij zich herkennen en vertrouwen hebben. Maar hoe betrekken we ze bij een onderwerp als pensioen en zorgen we dat hun belang wordt meegenomen in de besluitvorming?

Inzichten deelnemers
Voordat we begonnen met rekenen en te duiken in de producttechniek, zijn we gestart met het verzamelen van inzichten van deelnemers. We hebben kwantitatief en kwalitatief onderzoek gedaan, van enquêtes tot individuele interviews en zelfs de inzet van MRI-scans.

De inzichten die we daardoor kregen, hadden onder andere invloed op de keuze door sociale partners voor een solidaire regeling. De meeste deelnemers in zorg en welzijn gaven aan voorkeur te hebben voor de elementen die horen bij de solidaire regeling, zoals samen de risico's dragen. Dit hebben we verder verdiept met deelnemers in verschillende vervolgonderzoeken.

Met de onderzoeken wilden we niet alleen in kaart brengen welke elementen in een nieuwe pensioenregeling deelnemers belangrijk vinden, maar ook of ze begrijpen waar deze elementen over gaan. De techniek achter de pensioenen is complex, maar de pensioentermen zijn vaak ook niet makkelijk en komen niet overeen met de invulling die een deelnemer daaraan geeft.

De juiste terminologie
Veel mensen vinden pensioen een ingewikkeld onderwerp en daarom is het belangrijk om als pensioenfonds heldere taal te gebruiken. We merkten bij de onderzoeken dat sommige termen verkeerde associaties oproepen. ‘Pensioenpot’ is zo’n voorbeeld. Uit onderzoek – waarbij deelnemers zelfs in een MRI-scanner lagen – bleek dit woord negatieve emoties op te roepen, zoals de angst dat het geld ‘op’ kan raken. Daarom adviseerden we onze klant de termen ‘pensioeninkomen’ en ‘pensioenvermogen’ te gebruiken, die beter aansluiten bij de beleving van deelnemers.

Ook bij de keuze tussen een vaste of variabele pensioenuitkering zagen we onze taal zorgt voor verwarring bij deelnemers. Wanneer we deelnemers vroegen wat hun voorkeur was, antwoordden ze vaak: een stabiele uitkering. Maar door hier verder op door te vragen, bleek dat veel mensen een lichte schommeling van 1-2% acceptabel vinden. Dit inzicht helpt ons om de variabele uitkering beter vorm te geven en de klantbediening beter in te richten.

Het deelnemersperspectief beïnvloedde ook de discussie over vakantiegeld. Financieel maakt het niet uit of dit maandelijks of jaarlijks wordt uitbetaald, maar deelnemers gaven aan het jaarlijkse vakantiegeld als een extraatje te zien en het ook anders te besteden. Dit inzicht maakt de meerwaarde voor de deelnemer duidelijk zichtbaar. Bovendien zou afschaffing wantrouwen kunnen oproepen tijdens de transitie. Daarom blijft vakantiegeld dat jaarlijks in één keer wordt uitbetaald een onderdeel van de pensioenregeling.

Van inzichten naar beleid
Met alle verzamelde inzichten hebben onze experts gewerkt aan een sterke pensioenregeling met een goede financiële opzet. Het bestuur van PFZW heeft de wensen, beelden en gevolgen voor deelnemers vooropgezet in de besluitvorming.

Voor de deelnemers betekent dit concreet:

  • Elke maand pensioeninkomen, zolang iemand leeft - ook als dat 120 jaar is.
  • Elk jaar, op 1 november, wordt het pensioeninkomen voor het volgende jaar gecommuniceerd.
  • Er is een vangnet (solidariteitsreserve, gespreide rendementen en lage risico’s) om schokken op te vangen.
  • De verwachting is dat pensioeninkomen in de meeste jaren stijgt.
  • Deelnemers blijven continu betrokken.

 

Artikel delen of printen

klik op het icoon