Zo maken we als PGGM werk van net zero
Reductie CO2-uitstoot
We werken al geruime tijd aan de CO2-reductie van onze bedrijfsvoering. In 2023 zijn we gestart met een gerichtere sturing door de uitwerking van een transitieplan om tot net zero te komen. In dit plan werken we zogenaamde klimaatroutekaarten uit. De klimaatroutekaarten beschrijven voor elk onderdeel waar we CO2-uitstoot genereren (mobiliteit, gebouw, IT, business en overig) en welke stappen we gaan nemen om de uitstoot tot net zero te verminderen. De klimaatroutekaarten ronden we in 2024 af, waarna we overgaan tot implementatie. Dit stelt ons in staat om verdere reducties te realiseren dan we de afgelopen jaren al hebben behaald.
Wijzigen van ons energiemix
Als onderdeel van onze net zero-ambitie werken we aan het verlagen van ons aardgasverbruik om onze huisvesting aardgasvrij te maken. We wekken deels zelf elektriciteit op met behulp van zonnepanelen en kopen daarnaast 100% hernieuwbare Europese elektriciteit in. In 2023 hebben we ons kantoor voorzien van LED-verlichting en delen van het gebouw gesloten door de fysieke werkomgeving af te stemmen op de hybride aanwezigheid. Dit vermindert ons elektriciteits- en aardgasverbruik.
Welke metingen voeren wij uit om onze impact te meten?
In 2023 bedroeg onze absolute CO2-voetafdruk 5.219 ton CO2. In vergelijking met 2019, ons net zero basisjaar, is dit een daling van 29%. In 2023 werd de CO2-uitstoot wel van meer bronnen gemeten dan in 2019. Gemeten voor dezelfde bronnen als in 2019, is de CO2-uitstoot 4.379 ton CO2 in 2023. Dit is een daling van 40% ten opzichte van 2019. Hiermee liggen we op schema voor onze tussentijdse doelstelling voor 2030 van 55% reductie ten opzichte van 2019 voor onze scope 3-emissies.
Wat betreft onze CO2-voetafdruk volgen we de Greenhouse Gas Protocol-standaard, die de voetafdruk opsplitst in drie emissiescopes. In de tabel hieronder vind je onze CO2-voetafdruk over 2023 naar de drie emissiescopes. Scope 1 bestaat uit onze directe uitstoot, zoals het aardgas voor de verwarming en andere klimaatsystemen in ons pand. De scope 1-emissies zijn met 49% gedaald ten opzichte van 2019. Scope 2 omvat de indirecte uitstoot van ingekochte energie voor ons gebouw. Door de inkoop van groene stroom zijn onze scope 2-emissies al sinds 2013 net zero.
De gemeten scope 3-CO2-uitstoot bedraagt 4.931 ton CO2 in 2023. De scope 3-CO2-uitstoot omvat onder andere de uitstoot van zakelijk reizen, woon-werkverkeer en de producten en diensten die we inkopen. Zoals eerder aangegeven, vormen de beleggingen geen onderdeel van onze scopes. We kunnen de scope-3-CO2-uitstoot steeds beter benaderen. We weten wat onze materiële bronnen zijn en de bronnen die we goed kunnen meten, nemen we mee. Sinds 2022 zijn dit bijvoorbeeld afval en verschillende onderdelen van IT. Bronnen waarvan de meting nog te onzeker is, kunnen we steeds beter benaderen. Deze nemen we mee zodra we hier voldoende zekerheid bij hebben. De scope 3-emissie, gemeten voor dezelfde bronnen als in 2019, is 4.092 ton CO2. Hiermee wordt onze ambitie gerealiseerd.