• 01 mei 2024
  • Blog
  • PGGM
PGGM Voetafdruk 2023 Header

Het verhaal achter onze CO2-voetafdruk van 2023

Deze week vieren we de internationale Dag van de Aarde, een wereldwijde gelegenheid om stil te staan bij het milieu en hoe we dit gezamenlijk kunnen behouden. Voor nu, én voor de toekomst.

In dat kader willen we je inzicht geven in de CO2-voetafdruk van PGGM. Elk jaar publiceren we deze gegevens in ons jaarverslag. In dit artikel, gebaseerd op ons aanstaande jaarverslag over 2023, nemen we je graag mee in onze inspanningen op het gebied van CO2-reductie, onze ambitie om netto nul emissies te bereiken, en de laatste ontwikkelingen in onze voetafdruk.

Waarom is het thema duurzaamheid belangrijk voor ons?

Onze bedrijfsactiviteiten hebben impact op het klimaat en daarmee dragen we bij aan klimaatverandering. Vanuit het duurzaamheidsthema ‘Klimaatimpact en energietransitie’ houden we bij wat onze CO2-equivalente uitstoot en ons energieverbruik is als gevolg van onze bedrijfsvoering. Waar mogelijk voeren we efficiëntiemaatregelen door om ons energieverbruik te verminderen.

Scopes, hoe zat het ook alweer?

Om goed te kunnen snappen waar we het in dit artikel over hebben, is het belangrijk om even een stap terug te doen: Voor 2030 zijn tussentijdse doelen geformuleerd per CO2-voetafdruk scope. Hierbij volgen we de internationale Greenhouse Gas Protocol (GHG-protocol) standaard. Deze standaard is verdeeld in drie scopes. Belangrijk is om hierbij op te merken dat directe uitstoot van onze beleggingen buiten scope 3 vallen.

 

Overzicht Scopes 1 2 3
Scopes (002)

Zo maken we als PGGM werk van net zero

 

Reductie CO2-uitstoot

We werken al geruime tijd aan de CO2-reductie van onze bedrijfsvoering. In 2023 zijn we gestart met een gerichtere sturing door de uitwerking van een transitieplan om tot net zero te komen. In dit plan werken we zogenaamde klimaatroutekaarten uit. De klimaatroutekaarten beschrijven voor elk onderdeel waar we CO2-uitstoot genereren (mobiliteit, gebouw, IT, business en overig) en welke stappen we gaan nemen om de uitstoot tot net zero te verminderen. De klimaatroutekaarten ronden we in 2024 af, waarna we overgaan tot implementatie. Dit stelt ons in staat om verdere reducties te realiseren dan we de afgelopen jaren al hebben behaald.

Wijzigen van ons energiemix

Als onderdeel van onze net zero-ambitie werken we aan het verlagen van ons aardgasverbruik om onze huisvesting aardgasvrij te maken. We wekken deels zelf elektriciteit op met behulp van zonnepanelen en kopen daarnaast 100% hernieuwbare Europese elektriciteit in. In 2023 hebben we ons kantoor voorzien van LED-verlichting en delen van het gebouw gesloten door de fysieke werkomgeving af te stemmen op de hybride aanwezigheid. Dit vermindert ons elektriciteits- en aardgasverbruik.

Welke metingen voeren wij uit om onze impact te meten?

In 2023 bedroeg onze absolute CO2-voetafdruk 5.219 ton CO2. In vergelijking met 2019, ons net zero basisjaar, is dit een daling van 29%. In 2023 werd de CO2-uitstoot wel van meer bronnen gemeten dan in 2019. Gemeten voor dezelfde bronnen als in 2019, is de CO2-uitstoot 4.379 ton CO2 in 2023. Dit is een daling van 40% ten opzichte van 2019. Hiermee liggen we op schema voor onze tussentijdse doelstelling voor 2030 van 55% reductie ten opzichte van 2019 voor onze scope 3-emissies.

Wat betreft onze CO2-voetafdruk volgen we de Greenhouse Gas Protocol-standaard, die de voetafdruk opsplitst in drie emissiescopes. In de tabel hieronder vind je onze CO2-voetafdruk over 2023 naar de drie emissiescopes. Scope 1 bestaat uit onze directe uitstoot, zoals het aardgas voor de verwarming en andere klimaatsystemen in ons pand. De scope 1-emissies zijn met 49% gedaald ten opzichte van 2019. Scope 2 omvat de indirecte uitstoot van ingekochte energie voor ons gebouw. Door de inkoop van groene stroom zijn onze scope 2-emissies al sinds 2013 net zero.

De gemeten scope 3-CO2-uitstoot bedraagt 4.931 ton CO2 in 2023. De scope 3-CO2-uitstoot omvat onder andere de uitstoot van zakelijk reizen, woon-werkverkeer en de producten en diensten die we inkopen. Zoals eerder aangegeven, vormen de beleggingen geen onderdeel van onze scopes. We kunnen de scope-3-CO2-uitstoot steeds beter benaderen. We weten wat onze materiële bronnen zijn en de bronnen die we goed kunnen meten, nemen we mee. Sinds 2022 zijn dit bijvoorbeeld afval en verschillende onderdelen van IT. Bronnen waarvan de meting nog te onzeker is, kunnen we steeds beter benaderen. Deze nemen we mee zodra we hier voldoende zekerheid bij hebben. De scope 3-emissie, gemeten voor dezelfde bronnen als in 2019, is 4.092 ton CO2. Hiermee wordt onze ambitie gerealiseerd.

Voetafdruk2023 Scopes

Ondanks een daling van 48% ten opzichte van 2019, blijft mobiliteit (bestaande uit auto’s, kilometervergoeding en lease, vliegreizen en openbaar vervoer) onze grootste uitstootcategorie. De mobiliteitstuitstoot in 2023 bedraagt 2,4 ton CO2 per fte. Naast onze net zero-ambitie streven we hiervoor naar een andere ambitie, als onderdeel van de coalitie Anders Reizen. Dit betreft een reductie van 50% ten opzichte van 2016, wat we hebben vertaald naar een jaarlijkse target.

De mobiliteitsuitstoot voor 2023 valt binnen onze target voor dit jaar van 3,3 ton CO2 per fte. De emissiereductie ten opzichte van het basisjaar komt onder andere voort uit de overgang naar een elektrisch wagenpark (87% van ons leasewagenpark is elektrisch) en het hybride werken. Daarnaast zijn de emissies uit vliegreizen met 30% gedaald ten opzichte van 2019, met name door vaker te kiezen voor online vergaderoplossingen. De mobiliteitsuitstoot in 2023 ligt wel hoger dan de uitstoot in 2022, onder andere doordat er in het eerste kwartaal van 2022 nog beperkende maatregelen waren door Covid (minder vliegreizen en minder medewerkers op kantoor).

We verwachten dat onze uitstoot de komende jaren zal toenemen, onder andere door het blijven toevoegen van nieuwe scope 3 onderdelen en door de komst van bedrijfsactiviteiten vanuit MN. De impact hiervan op de CO2-doelstellingen werken we in 2024 verder uit.

Voetafdruk2023 Energiemix

Energieverbruik

Voor de liefhebber is in de hieronder staande tabel ons energieverbruik te zien op jaarbasis in megawattuur (MWh). Ons totale energieverbruik is gedaald ten opzichte van 2022. Het aandeel fossiele bronnen in ons totale energieverbruik is ook verminderd. Dit past volledig binnen ons net zero-beleid.

Om een goede vergelijking van energiecijfers over de jaren te maken, is het van belang om rekening te houden met weersinvloeden. In deze cijfers is dit effect niet meegenomen.

 

CO2-compensatie

We blijven gezamenlijk werken aan het verminderen van onze CO2-uitstoot. Daarnaast compenseren we de volledige CO2-uitstoot van PGGM, waardoor we CO2-neutraal zijn. Voor de compensatie maken we gebruik van het Gold Standard Bamako Clean Cookstoves project in Mali. Dit project voorziet huishoudens van efficiënte houtovens die 30 tot 40% minder hout verbruiken. Hierdoor besparen de huishoudens gemiddeld $241 per jaar. Het is belangrijk om te benadrukken dat compensatie geen vervanging is voor reductie, en dat compensatie slechts een tijdelijke oplossing is. Het dient als erkenning van de klimaatimpact die we veroorzaken en laat zien dat we ons bewust zijn van de noodzaak om deze impact te compenseren.

In 2023 hebben we via dit project 5.204 ton CO2 gecompenseerd. Voor de eerste drie kwartalen van 2023 hebben we onze uitstoot gecompenseerd met gekochte credits. Voor het vierde kwartaal van 2023 kopen we in 2024 ook credits aan. De gekochte CO2-credits worden bij aankoop ‘vernietigd’, zodat ze niet meer verhandeld kunnen worden. We doen dit om er zeker van te zijn dat de aankoop daadwerkelijk heeft bijgedragen aan onze compensatiedoelen. We ontvangen hiervoor certificaten die te herleiden zijn naar het Gold Standard Impact Registry, waarin dit alles wordt bijgehouden. Het Gold Standard-keurmerk, opgezet door onder andere het WWF, onderscheidt zich van andere standaarden doordat er, naast het verminderen van CO2-uitstoot, veel nadruk ligt op de duurzame ontwikkeling van de lokale gemeenschappen.

Voetnoot

Onze net zero doelstellingen maken deel uit van onze uitgebreidere duurzaamheidsagenda. Hiermee streven we er als PGGM naar om met onze bedrijfsvoering een positieve bijdrage te leveren aan een leerbare wereld, wat in lijn ligt met SDG 13.

Artikel delen of printen

klik op het icoon