PGGM wint Securitisation Award 2016
De award werd uitgereikt ‘voor een prestatie of transactie, initiatief of organisatie die de (Nederlandse) securitisatiemarkt in 2016 in hoge mate verrijkt of positief beïnvloed heeft’. Mede-genomineerden voor deze prijs waren NN en Banco Santander.
Met deze bekroning onderstreept PGGM de positie die het sinds 2006 heeft opgebouwd als vooraanstaande belegger in zogeheten risk sharing transacties. Zulke transacties kenmerken zich door de karakteristiek dat bank en belegger het risico delen op leningenportefeuilles. Dat geeft een stabiel en goed rendement voor de kapitaalverschaffer – PFZW – en zorgt er tevens voor dat beide partijen een zelfde belang hebben: verliezen op de kredieten zo klein mogelijk houden door goed risico management.
PGGM heeft in de afgelopen tien jaar voor ruim vijf miljard euro belegd in deze deals, die betrekking hadden op bij elkaar opgeteld voor 80 miljard euro aan leningenportefeuilles. Een deel van deze deals is inmiddels alweer afgelopen. In 2015 sloot het Structured Credit-team onder leiding van Mascha Canio in totaal acht contracten, waaronder een risk sharing deal met de Spaanse Banco Santander over een pakket MKB-leningen van deze bank.
De risk sharing transacties die PGGM doet, onderscheiden zich van de bekendere ‘true sale securitisaties’, waarbij banken leningen bundelen en deze pakketten geheel doorverkopen aan institutionele beleggers. In deze variant worden alle risico’s overgenomen door de belegger.
Mascha Canio stelt dat de karakteristiek van risicodeling die PGGM vorm geeft in de deals die haar team verzorgt, beter past in het verantwoord beleggingsbeleid van PFZW.
,,De lessen uit de financiële crisis zijn duidelijk: de belangen van het pensioenfonds als kapitaalverschaffer en die van de bank moeten op één lijn worden gebracht. Dat leidt tot een stabieler financieel systeem en stabielere rendementen voor pensioenfondsdeelnemers. Wij hopen dan ook dat de Europese Unie de waarde van deze transacties inziet, en ze betrekt in nieuwe regulering, waarin de EU streeft naar ‘Simpele, Transparante en Gestandaardiseerde’ securitisaties.
Ze wijst er op dat banken die op hun leningenportefeuilles risico delen met PGGM minder kapitaalbuffers hoeven aan te houden en daarmee ruimte krijgen om elders financieringen te kunnen doen. Dat past in een zich ontwikkelende Europese Kapitaalmarktunie waar het gemakkelijker wordt voor bedrijven om toegang te krijgen tot krediet.
In ons position paper 'Synthetic securisations' (pdf) gaan we nader in op deze risk sharing transacties.
Artikel delen of printen
klik op het icoon