Bouwen aan nieuwe Europese pensioenallianties
Nederland heeft met het vertrek van de Britten uit de EU nieuwe bondgenoten nodig in Europese dossiers die belangrijk zijn voor ons pensioen.
Met het vertrek van de Britten uit de EU moeten we dringend nieuwe pensioenallianties vormen, schreven we recent. We kunnen veel leren als we met een pragmatische en realistische blik kijken naar allerlei dossiers. Zoals de mogelijkheden voor duurzaam beleggen in Frankrijk – we zien gedeelde belangen tussen Nederlandse pensioenfondsen en de Franse economie.
Frankrijk herbergt geen pensioenfondsen zoals we in Nederland kennen en is altijd op zoek naar betrouwbaar kapitaal om projecten mee te financieren. Zo heeft PGGM momenteel ongeveer 15 miljard euro in de Franse economie geïnvesteerd. Frankrijk geldt als een kansrijk land voor ons met beleggingsmogelijkheden in groene staatsobligaties, maar ook in het bedrijfsleven, wegennetwerk en openbaar vervoer.
Franse bedrijven zijn blij met ons investeringsvermogen, omdat zij daardoor meer gedaan krijgen. En het rendement dat PGGM maakt op deze beleggingen levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse pensioenen.
Sinds het aantreden van president Macron in 2017 werkt de Franse overheid nauw samen met het bedrijfsleven om klimaatbeleid vorm te geven. Macron voelt zich schatplichtig aan het VN-klimaatakkoord, dat immers de naam van de Franse hoofdstad draagt en waarbij zijn land in het onderhandelingsproces een belangrijke rol heeft gespeeld.
Tegelijkertijd is de Europese Commissie nu wetgeving aan het uitwerken omtrent duurzaam beleggen. Deze sustainable finance-regelgeving moet een antwoord geven op de vraag: wanneer is sprake van een werkelijk groene investering? Hierbij wordt gestreefd naar een uniforme classificatie van groene activiteiten in Europa, wat institutionele beleggers nodig hebben om ‘groen’ een plek te geven in hun beleggingsbeleid.
Het EU-sustainable finance-initiatief biedt dus straks de kaders waarbinnen institutionele investeerders hun duurzame beleggingen kunnen vormgeven. Frankrijk biedt potentieel veel groene projecten, waarvoor privaat kapitaal nodig is en het is voor ons zaak om goed te anticiperen op de rol die voor ons als belegger is weggelegd.
Als we in EU-verband elkaar kunnen vinden in gezamenlijke kaders voor duurzame investeringen, kan het mogelijk worden om ook op andere terreinen begrip te kweken en uiteindelijk samen te werken. Zo wordt zakendoen aantrekkelijker, bijvoorbeeld in Frankrijk, zorgen we voor een goed pensioen én werken we aan het waarmaken van het Parijs-akkoord.
Auteurs: Michel de Jonge, Nine de Graaf en Peter Oortmann (stagiair Public Affairs)
klik op het icoon