Ook de deelnemers vinden deze thema’s belangrijk, blijkt uit het duurzaamheidsonderzoek van 2024. Daarom beleggen we namens PFZW steeds actiever in de voedseltransitie, met bijzondere aandacht voor de verschuiving van dierlijk naar plantaardig eiwit.
Voeding als verbindende schakel
Biodiversiteit is een van de grote thema’s binnen PFZW. Wereldwijd is in vijftig jaar tijd 70% van alle soorten flora en fauna verdwenen. En 70% van dat verlies komt door de manier waarop we ons voedsel produceren. De voedseltransitie raakt daarnaast ook klimaatverandering (31% van de wereldwijde CO2-uitstoot komt uit de voedselproductie) én gezondheid. Want wat we eten, bepaalt in grote mate hoe gezond we zijn.
Juist omdat voeding al deze thema’s raakt, vormt het een verbindende factor in ons duurzaamheidsbeleid. Als langetermijnbelegger kunnen we op dit snijvlak echt het verschil maken, van boer tot bord.
Minder dierlijke eiwitten
Een tastbaar onderdeel van de voedseltransitie is minder consumptie van dierlijke eiwitten. Minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten betekent minder druk op natuur en klimaat, en gezondheidswinst. Nederland en Europa hebben hier al beleid op ontwikkeld. De Nederlandse ambitie om in 2030 een 50/50-verhouding tussen dierlijk en plantaardig eiwit te bereiken, is uniek in Europa. Grote bedrijven als Albert Heijn streven ernaar om in 2030 twee derde van hun assortiment plantaardig te maken. Ook wij kijken actief naar dit soort ontwikkelingen in onze beleggingskeuzes.
Van uitsluiten tot investeren in innovatie
We zetten onze hele beleggingstoolbox in. Soms sluiten we bedrijven uit die aan de verkeerde kant van de transitie staan. Tegelijkertijd investeren we gericht in bedrijven die koploper zijn of willen worden. We kunnen daar impact maken doordat zij het grootste deel van de markt vertegenwoordigen. Denk aan voedingsmiddelenbedrijven zoals Danone en Unilever en toeleveranciers zoals DSM. Zij kunnen met hun productaanbod en marketing een groot effect hebben op consumentengedrag.
Ook in private markten gaan we meer kansen zoeken. Vooral bij impactvolle innovaties aan het begin van de keten — regeneratieve landbouw, nieuwe eiwitbronnen — zijn venture capital-investeringen essentieel.
Gedrag veranderen vraagt meer dan prijs
De voedseltransitie is heel anders dan bijvoorbeeld de energietransitie. Daar gaat het vooral om nieuwe technologieën en schaalgrootte. Hier draait het vooral om gedrag. Veel technologieën bestaan namelijk al. Het beïnvloeden van gedrag van consumenten, zo is de ervaring van deze voedingsmiddelenbedrijven, blijkt minder bepaald te worden door prijs.
Tijdens gesprekken met bedrijven als Danone en DSM merken we hoe bepalend smaak en textuur zijn. Daar proberen we als aandeelhouder op aan te dringen: maak de gezondere keuze aantrekkelijker. Dit soort dialogen en engagementgesprekken kunnen we niet met duizenden bedrijven voeren. Daarom bouwen we aan geconcentreerde portefeuilles van bedrijven die ertoe doen.
Gezondheid en biodiversiteit: twee kanten van dezelfde medaille
In gesprekken met collega’s en externe sprekers — zoals tijdens onze tweedaagse sessies in Austerlitz — merken we hoe sterk dit thema leeft. Gezondheid raakt ons allen persoonlijk. En gezonde voeding is belangrijk. Steeds meer blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat wanneer er sprake is van verlies van gezondheid de weg terug naar meer gezondheid vrijwel altijd bestaat uit meer bewegen, gezonde voeding en zingeving. En daarmee zijn gezondheid en biodiversiteit twee kanten van dezelfde medaille.
Beleid in ontwikkeling
De komende maanden werken we verder aan beleid voor beleggen in biodiversiteit en de voedseltransitie. Anders dan bij klimaat, waar CO₂ een duidelijke meeteenheid biedt, is dit domein complexer. Maar dat mag geen reden zijn om stil te zitten. We beginnen kwalitatief, leren onderweg, en bouwen toe naar meetbare doelen - zoals bijvoorbeeld Albert Heijn dat doet met het stimuleren van plantaardige eiwitten.
Vanwege de complexiteit van deze transitie is samenwerking in de markt essentieel. We stemmen onze doelen af op internationale afspraken zoals het Parijs-akkoord, het Global Biodiversity Framework (GBF) en de EU Taxonomy. Daarnaast werken we samen met andere investeerders, overheden, NGO’s en universiteiten. Binnen het voedingssysteem willen we in elke stap van de waardeketen de uitdagingen en kansen identificeren en samen met marktspelers werken aan oplossingen.
Onze rol als langetermijnbelegger is helder: we kunnen potentieel de hele keten beïnvloeden. Niet alleen via publieke aandelen, maar ook via private equity, leningen en engagement. Omdat het ons gaat om financieel rendement én duurzaamheid.