• 22 mei 2025
  • Blog
  • Zorg
Zorg Afbeelding

Zuurstof voor directeur-bestuurders

De impact van bestuurders op een toekomstbestendige vitale organisatie
Anouk Ten Arve

Anouk ten Arve

Principal Arbeidsmarktvraagstukken en Inzetbaarheid bij PGGM&CO
Boek Anouk

Bestuurders hebben grote invloed op de vitaliteit van hun organisatie en op de arbeidsmarktvraagtukken die daarin spelen. Zij zijn de sleutel tot positieve veranderring, te beginnen bij de bron: de organisatie zelf. Hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Uit onderzoek en samenwerkingen met zorgorganisaties blijkt echter dat bestuurders zich nog onvoldoende bewust zijn van hun rol en invloed. Dit leidt tot onnodig verlies van geld en menskracht.

Edwin Velzel, CEO PGGM: De zorgsector klaarstomen voor de toekomst betekent niet alleen het versterken van de zorg voor vandaag, maar vooral het bouwen aan een toekomstbestendige omgeving waarin mensen met voldoening hun vak kunnen uitoefenen. Als bestuurder heb je de verantwoordelijkheid om dit klimaat te scheppen en als boegbeeld voor vitaal werken te fungeren.

Bestuurders als brug tussen zorg en samenleving
Zorgorganisaties opereren in een steeds complexere samenleving, waarin de zorgvragen ook ingewikkelder worden. Een van de grote uitdagingen is het keren van de groeiende zorgvraag, zodat zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijft. Nu en in de toekomst. Dit vraagt om aanpassingen in allerlei domeinen, zoals wonen, onderwijs, arbeid, veiligheid en uiteraard de zorg zelf. Bestuurders spelen hierin een belangrijke rol: zij vormen de schakel tussen maatschappelijke opgaven en de weg van hun eigen zorgorganisatie hierin. Dat is een veeleisende opgave.

Van werkdruk naar werkplezier in de zorg
Om de vraag naar professionele zorg te laten afnemen en werken in de zorg aantrekkelijker te maken, is ruimte nodig: in tijd, energie én geld. Niet weer een nieuw project erbij, maar een duurzaam traject dat een onderdeel is van de manier van werken van de organisatie. Koploperorganisaties hebben een goed organisatieklimaat, een overzichtelijke interne organisatie, een grote schoonmaak in het HR-beleid uitgevoerd en hebben een eenduidige manier van werken.

Kwaliteit van zorg als uitdaging
Een van de grootste uitdagingen in een krappe arbeidsmarkt is het borgen van de kwaliteit van zorg. Vaak zorgt de krappe arbeidsmarkt in de interne organisatie voor een toename van de werkdruk en die werkdruk zorgt voor een toename van verloop, verzuim, uitval en arbeidsongeschiktheid onder zorgprofessionals. Daardoor wordt de bezetting binnen de organisatie nog krapper en loopt het verzuim (en de wachtlijsten voor patiënten en cliënten) verder op. Deze negatieve ontwikkeling draagt niet bij aan het werken met plezier, de arbeidsmarktoplossingen en het imago van de zorgsector.

Werken aan vitale zorgorganisaties
Het is tijd voor een manier van werken die uitval voorkomt en gezond is voor iedereen, ook voor mensen met een chronische aandoening of een complexe thuissituatie. In mijn boek 'Zuurstof voor directeur-bestuurders' combineer ik resultaten uit (wetenschappelijk) onderzoek, de visie van vooraanstaande bestuurders en persoonlijke ervaring in de samenwerking met zorgprofessionals. Het boek laat zien hoe je werkt aan een vitale organisatie waarin kwaliteit van zorg, beheersbare kosten en werkplezier elkaar versterken.

Bestuurders en de kracht van vitale inzetbaarheid
Er zijn al veel oplossingen, maar we realiseren ons vaak niet hoeveel invloed we zélf hebben op de richting die we kiezen. In mijn boek deel ik praktische inzichten die helpen om de interne arbeidsmarkt te versterken en goed werkgeverschap vorm te geven. Dit leidt tot betere inzetbaarheid van zorgprofessionals én tot betere resultaten. Een vitale organisatie rendeert op alle gebieden, ook voor de bestuurder zelf. Bestuurders die zelf in balans zijn en vitaliteit onderdeel maken van hun organisatiecultuur, functioneren beter.

Zes pijlers voor een vitale organisatiecultuur
Er zijn zes belangrijke elementen die de basis vormen voor een vitale interne organisatie.

Dit zijn:

  • Visie (gezamenlijk toekomstperspectief en doel)
  • Verbinding (tussen alle lagen in de organisatie)
  • Vertrouwen (open en veilige dialoog, fouten maken mag)
  • Vakmanschap (ontwikkelen professionaliteit en samenwerken in het team)
  • Verantwoordelijkheid (iedereen is aanspreekbaar op eigen werk en gedrag)
  • Verandercompetentie (in staat zijn mee te bewegen in veranderend
  • zorglandschap).Het maakt trouwens niet uit in welke branche je werkt.


Het maakt trouwens niet uit in welke branche je werkt. Een vitale organisatiecultuur ontstaat vooral door het leiderschap en het werkklimaat dat de bestuurder creëert.

Artikel delen of printen

klik op het icoon