• Statement
  • PGGM
  • Pensioen
Gettyimages 1059102072

Leon Rima

“Bij PGGM zit je niet gevangen in je vakgebied. Je kunt altijd van expertise wisselen”
Leon Rima 480X480 Jpg

Leon is Scrum Master op de afdeling Business Intelligence binnen PGGM. Scrum is een methode om op een flexibele manier in korte sprints een eindproduct te ontwikkelen. Deze werkwijze wordt veel gebruikt binnen PGGM, zeker binnen de IT-teams. Leon leidt scrumprojecten in goede banen.

Hoe past de afdeling Business Intelligence (BI) binnen PGGM de Scrummethode toe?

“Wij leveren data aan de business zodat zij analyses kunnen maken over hun werk. Onze klanten zijn uiteindelijk de gebruikers binnen PGGM: bijvoorbeeld de afdeling finance en control of het actuariaat. Zij willen allemaal hun eigen dashboard met cijfers. Daar hebben ze steeds nieuwe vragen over want hun wereld verandert ook steeds. Dit vraagt om een manier van werken die ingesteld is op verandering en flexibiliteit. De scrummethode leent zich daar uitstekend voor. Het scrum framework bevat een feedbackloop en veel afstemming met de klant, waardoor je continue toetst of je op dezelfde weg zit. Het voordeel is dat je bij complexe vraagstukken – waar je bij IT al gauw mee te maken hebt – snel weet wanneer het de verkeerde kant op gaat en kan bijsturen.”

Hoe ziet een normale werkdag eruit?
“Ik begin meestal rond half negen. Ik begeleid vijf scrumteams waar ik veel mails van ontvang. Die neem ik eerst door. Ze gaan meestal over testrapporten of technisch inhoudelijke updates. Zo heb ik een indicatie van waar de teams tegenaanlopen. Daarna bereid ik me voor op de stand-ups: die houd ik van half 10 tot 11 met alle teams achter elkaar door. We nemen in een kwartier de vorige dag door. Wat hebben jullie gedaan? Waar zitten de obstakels? Mijn taak is om hindernissen weg te nemen en het werk door te laten vloeien. Daarna wisselt mijn dag zich af met scrum events, zoals refinements en retrospectives. Tijdens refinements scoor je je werkvoorraad op hoe complex deze is en hoeveel energie erin gaat zitten om een bepaald vraagstuk op te lossen. Je bent constant bezig met het maken van een nieuwe lijst (backlog) die iemand in het scrumteam beheert. Tijdens de retrospective sluiten we de sprint af, bekijken we het resultaat met de klant en reflecteren we op onszelf en op het team.“

Waarom is dit jouw droomfunctie?
“Als scrummaster werk je in cirkels, maar er gebeurt altijd zoveel waar je op moet reageren waardoor het nooit saai is. Zie het als een sportcoach: je traint een team en je probeert er het beste uit te halen, maar de IT-wereld verandert heel snel, dus je bent er nooit. Het allerleukste vind ik om te zien dat er echt verbetering ontstaat door aanpassingen die het team over het algemeen zelf bedenkt. Ik ben niet de grote goeroe die zegt waar het beter kan, maar ik laat de teams zelf nadenken over waar het beter kan. Mijn ervaring is dat teams verandering dan makkelijker accepteren.”

Waarover verwonder jij je binnen PGGM?
“Het besef dat we werken voor onze eindklant – dus de mensen die het werk in de zorg doen en die pensioen verdienen- is ontzettend sterk. Die betrokkenheid zit diep in de cultuur verweven. Verder is het leuke van PGGM dat je er als nieuwe medewerker snel bij hoort. Je wordt op verschillende niveaus ingezet en je bent niet gevangen in je vakgebied. Er bestaan altijd mogelijkheden om te wisselen in expertise als jij of je carrière daarom vraagt.”

Artikel delen of printen

klik op het icoon