Foto Process Mining Camp

Frank Nobel

Data- en Procesanalist

Als data-analist bij PGGM duikt Frank Nobel dagelijks in data en adviseert hij zijn collega’s hoe ze hun werk sneller en beter kunnen doen.
Microsoftteams Image (1)

Het is de combinatie van analyseren en adviseren die het werk van Frank Nobel als data- en procesanalist zo interessant maakt. Én het feit dat hij bij PGGM ook ziet wat zijn adviezen in de praktijk betekenen: kortere doorlooptijden en tevredener pensioenklanten.

Van broodbakken tot knelpunten analyseren

“Mijn werk past goed bij mijn persoonlijkheid. Ik ben best een ondernemend, enthousiast en open mind-type. Organiseer graag. De lustrumvakantie van de jaarclub bijvoorbeeld. Iets voor anderen doen, past daar ook wel bij. Zo ben ik penningmeester van een vereniging van eigenaren. En ik houd ervan nieuwe dingen te ontdekken en toe te passen. Koken bijvoorbeeld, veel curry’s en stoofpotjes. In lockdown-tijd heb ik ook brood leren bakken. Op dit moment stort ik me op het zuurdesembrood. Best een arbeidsintensief proces trouwens. Je ziet, zelfs privé denk ik in processen.”

“Ik heb economie en bedrijfseconomie gestudeerd. Vanwege mijn voorliefde voor cijfers en vanuit die drang om nieuwe dingen te ontdekken. Oké, en omdat ik wist dat we in het tweede jaar naar Rome zouden gaan. Maar vooral wilde ik weten waarom het een voor bedrijven wel werkt en het ander niet. Zit het in kosten en opbrengsten? Hoe zijn die opgebouwd? Dat analyseren en vandaaruit adviseren was een belangrijk deel van de studie. Nu, als data-analist, doe ik met het toepassen van proces mining-technieken in feite niets anders. Knelpunten analyseren: wat gaat er mis? Je bent in feite procesdokter, degene die een röntgenfoto maakt van het proces. Dáár zit het probleem. En dan komt de chirurg – dat is meer data science en robotisering – en die snijdt het probleem weg. Bij PGGM ben je daar ook nauw bij betrokken. Dat maakt het werk hier ook anders dan bij andere organisaties: je hebt veel meer slagkracht. Mij spreekt dat in elk geval bijzonder aan.”

“Er verdwijnt hier niets in een la, je hebt eer van je werk en ziet wat het aan concrete winst oplevert. Lagere kosten en doorlooptijden intern. En een hogere klanttevredenheid extern.”

“Ik heb eerst twee jaar bij een consultancybureau gewerkt, op het snijvlak van IT en finance. Ik kreeg een klus bij PGGM en die boden me deze baan aan. Het verschil is dat je als consultant toch een beetje de buitenstaander blijft. Nu kan ik veel meer de diepte in. En het werk is erg afwisselend. Daar kan ik me elke ochtend op verheugen: wat ga ik nu eens doen? Ik schrijf dit verhaal bijvoorbeeld op vrijdag. Op die dag duik ik meestal de data in, het betere IT-werk. Waar zie ik verbeteringen? Dan stel ik die maandag of dinsdag aan de collega’s van de business voor: ‘Zou dit stukje automatisering jullie kunnen helpen het werk in minder tijd te doen?’ Ja, als datatovenaar en procespoetser, zoals iemand dit werk weleens noemde, geef je bij PGGM net zo vaak ongevraagd als gevraagd adviezen. Vandaar dat je dat ondernemende karakter moet hebben.”

“Leuke afdeling ook, Data & Analytics. We zijn met z’n 26-en. Een mix van ervaren en ambitieuze types, met allerlei achtergronden - sterrenkunde, marketing, economie, alleen praktijkervaring -, en veel en vaak hetzelfde gevoel voor humor. Het gaat er hier ook erg informeel aan toe. Dan weer bedenkt iemand een pubquiz, dan duiken we weer met z’n allen een online escaperoom in. Dat maakt ons overigens niet minder gedreven. Wat ik over een paar jaar doe? Ik denk hetzelfde werk. Ik zie mezelf niet al direct als manager of zo. Laat mij nog maar even doorgaan met analyseren en adviseren. Vooruit, misschien straks iets meer een coachende rol.”

Gepubliceerd op 3 februari 2022.

Er zijn nieuwe artikelen geladen.